Persoane interesate

Frauenkirche Dresden ( We still need you) Biserica Doamnei (Inca avem nevoie de tine)

Pe locul actual al Bisericii Doamnei din Dresden a existat inca din secolul al X-lea, sau de la inceputul secolului al XI-lea o mica biserica dedicate Fecioarei Maria. In secolul al XVIII-lea biserica este reconstruita in stil baroc, conform planurilor lui George Bähr, dar va fi distrusa aproape complet in urma bombardamentelor din timpul celui de-al doilea razboi mondial.
Desi s-au facut mai multe incercari de a reconstrui Biserica Doamnei in anii urmatori, toate aceste incercari au esuat din lipsa de fonduri.
Incepand cu anul 1982 ruinele falnicei biserici de alta data au constituit principalul simbol al miscarilor pacifiste din fosta RDG si principalul loc in care se adunau oamenii pentru proteste nonviolente.


Insa nu s-a renuntat niciodata la ideea reconstruirii bisericii.


Astfel in anul 1989, dupa caderea zidului Berlinului, in Dresden s-a fondat un grupa de actiune al cetatenilor orasului, al carui scop era repornirea actiunii de reconstructive a Bisericii Doamnei. Astfel, 3 luni mai tarziu, in februarie 1990, grupul acesta lanseaza sloganul “Chemare din Dresda”, reusind sa stranga adepti pretutindeni in Germania si in lume.


La un an de la constituirea grupului de actiune acesta se inregistreaza leagal drept asociatie, intre fondatori numarandu-se si Biserica Protestant Luterana a Saxoniei.




Intre anii 1992 si 2004 au avut loc lucrarile de indepartare a daramaturilor, respective reconstruirea complete a Bisericii Doamnei, culminand in noiembrie 2004 cu prima slujba de inaugurare a serviciului religios tinut in interiorul bisericii reconstruite.
Din daramaturile vechii biserici s-a recuperat vechea cruce a Bisericii,


care acum este expusa in interiorul Bisericii Doamnei, iar vizitatorii pot aprinde lumanari la baza ei.



Incepand din octombrie 2004 pana in prezent Biserica Doamnei din Dresda a fost vizitata deja de mai mult de 8,5 milioane de oameni, printre care ma bucur sa ma numar si eu.








4 comentarii:

  1. Cat a costat intrarea? Sau a fost gratuit?

    RăspundețiȘtergere
  2. Sambata si Duminica e gratuit, intrarea se plateste doar in cursul saptamanii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si in timpul saptamanii cat costa daca nu va suparati ca intreb:)

    RăspundețiȘtergere
  4. In Timpul sarbatorilor se tin tot felul de evenimente nu pot sa iti dau mai multe detalii

    RăspundețiȘtergere

detalii

cele mai citite