Persoane interesate

„Creşterea Gigacaloriei” în limbajul oamenilor muncii

În Timisoara , circulă pe la blocuri expresia „creşterea gigacaloriei”.
Până la revoluţie nimeni nu auzise de asemenea creştere. Acum, toată lumea zice de gigacalorie cum că a crescut, asta spun toţi: „aţi auzit, vecine, că iar au spus la televizor că creşte gigacaloria”. Dacă ar fi fost pe vremea lui Ceauşescu, nimeni n-ar fi înţeles ce înseamnă să crească gigacaloria: ar fi putut crede că e vorba de creşterea unui animal de apartament sau vreo plantă exotică. Că altfel, ce ar fi putut creşte la bloc?
Acum însă toţi ştiu ce înseamnă şi se înfioară când se anunţă creşterea: „creşte……….., spun şi se „debranşează de la reţea”, o altă expresie nouă în limbajul oamenilor muncii.

Aceştia merg dis-de-dimineaţă la sediul Regiei care, fiind nou şi luxos, oamenii muncii se uitau chiondorâş la el şi îşi zic unii, altora: „uite, ăştia au bani să-şi ridice asemenea sedii luxoase în vreme ce gigacaloria creşte”. Pentru cei care aşteaptă la ghişeele de la Regie ca să se „debranşeze” e nevoie de o cerere şi trebuie să aştepţi o vreme până ţi se dă liber la debranşare, după care vine echipa de la punctul termic, şi te debranşează: taie ţeava şi pun un dop special! Se înfăţişează pe stradă cu un cărucior pe care stă proţăpit tubul cu oxigen şi taie. Pe urmă oamenii stau debranşaţi de la reţea în frigul iernii şi aşteaptă de obicei primăvara: stau sub plapome si se uită la televizor la filme din America de Sud unde nu este nevoie de gigacalorie întrucât e cald de la natură.

cele mai citite