Persoane interesate

Ce face Romania pentru noi? Arta & "the land of choice"

Cand iti pleaca cineva foarte drag din tara pentru ca sistemul este de asa natura incat nu se mai poate, cand vezi ca persoane foarte dragi tie nu pleaca din cauza salariilor ci din sansa de a se realiza, de a oferi copiilor lor si chiar lor bucuria vietii si a duce o viata normala nu impusa de un sistem defect, cand vezi ca nu ii poti opri, nu iti ramane decat sa te intrebi: Ce face Romania pentru noi?
Cel mai mare obiectiv al Romaniei a fost liberalizarea fortei de munca, dreptul de a pleca unde ne este mai bine, unde munca ne este corect rasplatita. In momentul de fata, statul roman nu poate sa isi plateasca medicii, profesorii, somerii, pensionarii si lista continua.
Intr-o tara in care la conducerea unitatilor de invatamint, medicale, instituti, apar personaje, cel putin bizare, daca nu hilare, care habar nu au ce inseamna management performant, adminstrare de unitate , crearea unei echipe de profesionisti, oameni care sunt fixati in aceste functii strict politic si deloc profesional, care nu fac altceva decat sa deserveasca anumite persoane sau, si mai rau, sa reprezinte interese personale meschine.
Cred ca este deja timpul ca personajele politice care guverneaza, in acest moment, sa iasa din autismul lor si sa inceapa sa actioneze matur si responsabil.
Se prefac ca vor sa le asigure romanilor locuri de munca bine platite in tara incat sa nu se mai duca sa munceasca in strainatate, desi iarasi stim cu totii ce inseamna pentru Romania banii trimisi din afara, spun ca cercurile clientelare nu vor mai domina politicile publice, desi sar de fund in sus sa adopte Ordonanta deconcentratelor.

Romania nu este doar "the land of choice", ci si un taram al artelor, malis bonisque artibus mixtus, un amestec destul de ciudat de justitie, mucegai, zoaie, politica si coruptie, tratate cu ignoranta si indiferenta.
Arte frumoase si mai putin frumoase, care sunt, mai mult sau mai putin, duse la nivelul perfectiunii: arta plastica, arta aplicata, arta dramatica, poetica, arta seductiei, dar si artes ingenuae - artes liberales, artes sordidae, bonnae artes, malae artes, arta razboiului si, poate cea mai des intalnita forma de arta printre romani,arta vicleniei, insa as adapta-o un pic la vremurile in care traim si i-as spune arta prefacatoriei in grup.
Arta prefacatoriei nu este nicicum o meserie, ci o profesiune, ce-i drept, nerecunoscuta de niciun fel de institutie publica. Iar daca esti sincer si vrei sa faci cu adevarat ceva, prietene, nu esti facut pentru o astfel de cariera. Este recunoscuta, in schimb, de un fel de facultate fantoma la care se dau diplome pe banda rulanta. Facultatea fantoma se cheama "alegeri", iar voturile sunt diplomele.
Se prefac ca ii doare de saracii din Romania, ca nu se mai apreciaza leul (desi stim cu totii cat de putin le convine starea actuala a economiei), ca au crescut preturile, ca turismul afecteaza Antarctica, ca rromii sunt o problema europeana si nu romaneasca, se iau la tranta pentru soacre, frati, fiice si neveste, dupa care se duc la un sprit si isi lauda reciproc performantele actoricesti.
Au promis insanatosirea institutionala a statului, predictibilitatea deciziilor publice cu impact asupra mediului de afaceri, sustenabilitatea actiunilor guvernamentale prin luarea in calcul a efectelor economice, sociale, tehnologice, de mediu pe termen lung si consultarea periodica a partenerilor sociali, descentralizarea si debirocratizarea sistemului de invatamant si "toleranta zero la actele de coruptie".
S -au prefacut si au promis cresterea pensiilor si reducerea TVA la alimentele de baza, si-au propus sa construiasca in patru ani 1.000 de kilometri de autostrada, centurile aferente marilor orase, dar si alti 1.000 de kilometri de cai ferate, au avut in vedere construirea a opt stadioane nationale la nivelul standardelor UEFA.
S-au prefacut ca dau afara sefi de agentii, s-au prefacut ca majoreaza salarii inca din prima zi de guvernare si au votat in unanimitate legi care au ramas doar votate.
Chiar voiau sa faca tot ce au promis, doar ca a venit criza peste noi...
Unde este arta? E imposibil sa nu gresesti tocmai pentru ca a gresi este uman. Ce fac ei este arta, inuman, dar arta, pura arta! Cati dintre noi am fi oare in stare de asa ceva?

cele mai citite