Persoane interesate

Şomajul tehnic fictiv (“pe hârtie”), o nouă metodă de fentare a sistemului si pierderea angajatilor nemultumiti.

Este vorba despre o nouă schemă de fraudare a sistemului.
Pentru a nu fi nevoite să concedieze o parte din personal, din ce în ce mai multe companii de pe piaţa locală apelează la o nouă metodă de evitare a taxelor către stat si anume şomajul tehnic fictiv. În acest fel, o parte dintre angajaţi sunt trecuţi pe hârtie ca fiind în şomaj tehnic, deşi aceştia nu îşi întrerup activitatea, iar firma plăteşte taxe mult mai mici.
Perioada în care compania beneficiază de scutirea fiscală nu poate depăşi trei luni, drept pentru care firmele îşi rotesc angajaţii în şomaj pe această perioadă sau impart numarul de zile de somaj pe lunile anului si angajati au in fiecare luna o saptamana sau doua de somaj tehnic dar sunt anuntati numai dupa ce s-a terminat luna iar firma plăteşte legal doar 75% din salariul net, iar restul este plătit “la negru” către angajaţi.
O altă metodă de “economisire” folosită de companii, mai ales în perioada de vară, a fost înregistrarea angajaţilor în concediu fără plată, aceştia neîntrerupându-şi însă activitatea. Firmele scapă astfel de taxele pe CAS şi îşi plătesc angajaţii tot la negru.
Probabil inca nu realizeaza ca un angajat nemultumit in somaj tehnic fictiv e ca si pierdut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

cele mai citite